Εκπαιδευτικό workshop με θέμα την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων

Της Ελένης Νάτση

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του Colab Athens, το πρώτο από μια σειρά εκπαιδευτικών workshops που φέρουν τον τίτλο HSA University.

Tα συγκεκριμένα workshops θα λαμβάνουν χώρα την δεύτερη Τετάρτη κάθε δεύτερου μήνα, ξεκινώντας την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου και θα αναφέρονται σε θεματικές – πεδία, για τα οποία κρίνεται σκόπιμη η ενημέρωση και η μεταφορά γνώσης προς την κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων.

To θέμα του πρώτου workshop που πραγματοποιήθηκε αυτή την Τετάρτη αφορούσε σ΄ ένα ζήτημα κομβικής σημασίας για μια νεοφυή επιχείρηση, αυτό της χρηματοδότησης.

Για το θέμα, μίλησαν μέσα από την μακροχρόνια εμπειρία τους, ο κ. Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος, συνιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος της Helic και πρόεδρος της ΕΝΕΒΗ (Ελληνική Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών) και ο Ιωάννης Παπαδόπουλος Πρόεδρος HVCA (Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων) και συνιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Ventures.

Επιπλέον και οι δυο συμμετέχουν με την γνώση και την εμπειρία τους στο advisory board της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Το παρών έδωσαν επίσης οι κκ. Σωκράτης Πλούσσας και Πάνος Ζαμάνης αντιπρόεδροι της Ένωσης,  Νικόλαος Μανιάτης μέλος της συμβουλευτικής επιροπής  (advisory board) και Γιώργος Παπαδόπουλος Γενικός Γραμματέας και νομικός σύμβουλος της Ένωσης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Σωκράτης Πλούσσας αναφερόμενος στην στόχευση των προσπαθειών της Ένωσης που εστιάζονται σε τρία σημεία: την πρόσβαση σε γνώση, ανθρώπους (με την έννοια της δικτύωσης) και σε χρηματοδότηση.

Στη συνέχεια, την σκυτάλη πήρε ο πρώτος ομιλητής της βραδιάς ο κ. Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος, ο οποίος αφού μίλησε για την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της Helic από την ίδρυσή της το 2000 «φώτισε» με την ομιλία του διάφορες πτυχές του επιχειρείν και στο κομμάτι της χρηματοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Helic είναι μια εταιρεία που αναπτύσσει λογισμικό το οποίο αποτελεί εργαλείο σχεδίασης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Πελάτες της είναι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (chips) και ηλεκτρονικών συσκευών στον κόσμο, όπως οι κολοσσοί Intel, AMD, Sony, Fujitsu, Samsung, Huawei, Panasonic, Broadcom κ.ά. Λόγω του μεγάλου ανοίγματός της στην παγκόσμια αγορά η εταιρεία διατηρεί γραφεία στη Γιοκοχάμα αλλά και στη Καλιφόρνια όπου εδρεύει.

Ο κ. Κουτσογιαννόπουλος αφού μίλησε για όλα τα λάθη που έκανε ο ίδιος ως επιχειρηματίας λόγω απειρίας και άγνοιας, έθιξε με προσοχή και  το κομμάτι της χρηματοδότησης μιας νεοφυούς επιχείρησης.

Τα σημεία που κρατάμε από την ομιλία του και χρήζουν προσοχής σχετικά με την χρηματοδότηση υψηλού ρίσκου (VC funding) σε startups είναι τα εξής:

  • Είναι σημαντικό ο επενδυτής να μπορεί να καταλάβει το προϊόν/υπηρεσία μιας startup (είτε γιατί επενδύει στοχευμένα σε συγκεκριμένο τομέα) ή από την πλευρά των νέων επιχειρηματιών να μπορέσουν να τον πείσουν για την δέσμευσή τους στο startup εγχείρημά τους.  Σημασία έχουν τα “έξυπνα χρήματα” που συνδυάζονται και με παροχή συμβουλών και ενός ευρύ δικτύων επαφών προς τον νέο επιχειρηματία.
  • Έδρα εταιρείας –επενδυτές: Η επιλογή της έδρας συνδέεται με την αγορά στην οποία απευθύνεται ένας νέος επιχειρηματίας και παραμετροποιείται ανάλογα με το εάν παράγεται προϊόν ή υπηρεσία, το νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο της χώρας όπου θα έχει έδρα η επιχείρησή, τις εξιδεικευμένες τράπεζες – χρηματαγορές (για παράδειγμα οι εταιρίες ναυτιλίας έχουν ως έδρα τους το Λονδίνο). Σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της έδρας είναι και το που βρίσκονται οι ίδιοι οι επενδυτές.
  • Το ποσό χρηματοδότησης που ζητείται πρέπει να είναι ακριβές κι όχι μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται πραγματικά η εταιρεία. Μεγαλύτερα από το αναγκαίο ποσά χρηματοδότησης ενίοτε οδηγούν σε φαινόμενα διαφθοράς στο εσωτερικό μιας εταιρείας, κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης.
  • Ιδέα: Σαφώς πρέπει να είναι εξωστρεφής ήτοι να απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά και  καινοτόμος. Αυτό διότι δεν υπάρχει επί της ουσίας παρθενογένεση ιδεών, γεγονός το οποίο απαιτεί σε βάθος γνώση του αντίστοιχου ανταγωνισμού. Οι επενδυτές θέλουν να καταλάβουν ότι ο επιχειρηματίας που έχουν απέναντί τους έχει πλήρη εικόνα του ανταγωνισμού στην αγορά που θέλει να κινηθεί.
  • Παρουσίαση επιχειρηματικού πλάνου σε υποψήφιο επενδυτή: Ένα καλό επιχειρηματικό πλάνο δομείται με βάση τα δεδομένα μιας εταιρείας την εποχή που παρουσιάζεται. Στο μέλλον φυσικά ανάλογα με  τις συνθήκες αλλάζει περιεχόμενο και μορφή. Στην περίπτωση παρουσίασης σε υποψήφιο επενδυτή καλό είναι να υπάρχουν έτοιμα εκτός από ένα πολύ καλά δομημένο επιχειρηματικό πλάνο (business plan) και μια περιληπτική παρουσίαση της εταιρείας (executive summary).

Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος με την διπλή ιδιότητά του ως Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και Διευθύνοντα Συμβούλου της Attica Ventures.

Η Attica Ventures Α.Ε. ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003, ανήκει στον όμιλο εταιρειών της Attica Bank και έχει σαν αντικείμενο την Διαχείριση Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ).

O κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έλλειψη μιας υγιούς επιχειρηματικής κουλτούρας στην Ελλάδα. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης καινοτόμων και εξωστρεφών ιδεών που θα αξίζουν να χρηματοδοτηθούν.

Φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα τoυ Corallia ενός σημαντικού τεχνολογικού cluster, μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης και δημιουργίας τέτοιων «οικοσυστημάτων» που αποτελούν φυτώρια ιδεών και συνεργασίας μεταξύ νέων επιχειρηματιών.

Από την πλευρά του κοινού, ετέθησαν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την παρουσίαση σε επενδυτές και φυσικά ο σχετικός προβληματισμός σχετικά με την ανάληψη μιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, εν μέσω της σοβαρής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι πάντα υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες ακόμη και εν μέσω κρίσης, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την αξιοποίηση του δυναμικού τομέα του gaming,πάνω στον οποίο μπορούν  να υπάρξουν επιχειρηματικές ιδέες. Επιπλέον κατόπιν σχετικής ερώτησης έγινε αναφορά και στα νέα επενδυτικά σχήματα που έχουν ή βραχυπρόθεσμα θα δημιουργηθούν για την χρηματοδότηση τεχνολογικών startups με συμμετοχή του ευρωπαϊκού προγράμματος Jeremie και του ελληνικού δημοσίου. Ο λόγος για τα εξής τρία επενδυτικά σχήματα: Odyssey Venture Partners, PJ Tech Catalyst και Openfund II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *