Συνάντηση του Υπουργού κ. Χατζηδάκη με την διοίκηση της ΕΕΝΕ

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί αύριο Τρίτη 12 Φεβρουαρίου με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων (Hellenic Startup Association). Η συνάντηση θα γίνει στις 12 μ. στο κτίριο της πλ. Συντάγματος (Νίκης 5-7).

Πιο πρόσφατη ενημέρωση:

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ
ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

 Το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.

Στη συνάντηση η ΕΕΝΕ κατέθεσε πλαίσιο 5 προτάσεων για την ανάπτυξη της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ως που συνοπτικά έχουν ως ακολούθως:

1. Μετατροπή των υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας σε ενεργή Ζώνη Καινοτομίας. Κίνητρο για την εγκατάσταση νεοφυών επιχειρήσεων στο κέντρο της πόλης (σε συγκεκριμένες περιοχές του) η μηδενική φορολογία για διάστημα πέντε ετών από την ίδρυσή τους – μικρή μείωση των εσόδων του δημοσίου, όμως αστείρευτη η εν δυνάμει άνθιση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

2. Σταθμοί Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας, σημεία όπου θα διεκπεραιώνονται όλες οι συναλλαγές των επιχειρηματιών με δημόσιους φορείς σύμφωνα με την λογική του one stop shop. (ενδεικτικά: ίδρυση εταιριών, εταιρικές μεταβολές, λήψη διοικητικών αδειών, έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων) και θα παρέχεται ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη στις επιχειρήσεις για τα θέματα που τις αφορούν (ενδεικτικά: χρηματοδοτικά προγράμματα, νομοθετικές μεταβολές ευρείας σημασίας). Ιδανικά, θα μετατραπούν στο μοναδικό σημείο επαφής των επιχειρηματιών με το κράτος

3. Κίνητρα Ιδιωτικών Επενδύσεων – Επαναπατρισμού Κεφαλαίων  εφόσον τα κεφάλαια αυτά διαπιστευμένα επενδυθούν σε αυθεντικές νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή σε επιχειρήσεις καινοτόμες, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και προοπτική για την δημιουργία σεβαστού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

4. Λειτουργία «κυψελών επιχειρηματικότητας» στους δήμους με σκοπό την τοπική ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, με τη μορφή ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών – θα έχουν χρηματοδότηση από πόρους των δήμων, αλλά και από ιδιώτες. Η λειτουργία των «κυψελών επιχειρηματικότητας» θα ακολουθήσει το μοντέλο του «επιχειρηματικού οικοσυστήματος» έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

5. Τοπικά «επιχειρηματικά κέντρα» για την αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Επίσης συζητήθηκαν  μορφές χρηματοδότησης νέςων επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ του ΕΤΕΑΝ αλλά και άλλων εναλλακτικών μορφών, καθώς και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε ότι όλα τα θέματα είναι προς τη σσωστή κατεύθυνση και δεσμεύθηκε να τα εξετάσει περεταίρω και τα συζητήσει και με άλλους αρμόδιους Υπουργούς. Συγκεκριμένα ο Υπ.Ανάπτυξης δήλωσε: «Το βασικό μήνυμα που έστειλαν σήμερα αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες σε μένα είναι πως το κράτος πρέπει να αφήσει ήσυχους τους Έλληνες να στραφούν στην επιχειρηματικότητα, να κάνουν πράξη τα όνειρα τους, να δημιουργήσουν. Και αυτή είναι η βασική υποχρέωση της κυβέρνησης. Και είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας για μας να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή οι νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών, νέων κατά βάση στην ηλικία, είναι μια ελπίδα μέσα στο γκρίζο αυτής της εποχής. Άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω, καινοτομούν και δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα για τους ίδιους για τις οικογένειες τους και σταδιακά, θέλω να πιστεύω, για την πατρίδα μας.

Μου έκανε εντύπωση ότι δεν στάθηκαν στη συνάντησή μας, στην κρίση αυτή καθαυτή, γιατί όλοι ξέρουμε την κρίση και όλοι υφιστάμεθα τις συνέπειες της. Στάθηκαν περισσότερο σε σύντομες και συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις με τις οποίες κατά βάση συμφωνούμε και απομένει να τις υλοποιήσουμε. Ακριβώς γιατί έχουν αυτό το νέο και καινοτόμο πνεύμα θα προτείνω στον Πρωθυπουργό, ο οποίος είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσει, να τους δει. Πρέπει να ενθαρρύνουμε ως κυβέρνηση τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Είναι η νέα Ελλάδα που γεννιέται σταδιακά, μπορεί να γεννηθεί μέσα από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση».

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων Δημήτρης Τσίγκος, δήλωσε επίσης μετά τη συνάντηση: «Η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι μια μαζική συλλογική προσπάθεια για να προωθήσουμε στη χώρα μας την οικονομία και τη συνεργασία της δημιουργικότητας. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και πιστεύουμε ότι αντικειμενικά η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί δημιουργώντας έτσι μια νέα σχέση με την εργασία.Στο πλαίσιο αυτό, ήταν πολύ μεγάλη χαρά για μας που είμαστε σήμερα εδώ, στο υπουργείο. Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ευκαιρία αυτή να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε πραγματικά, πώς μπορούμε να δούμε δράσεις, οι οποίες σήμερα είναι υλοποιήσιμες, επιτεύξιμες και που θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δώσαμε κάποιες σκέψεις στο υπουργείο και δηλώσαμε και τη διαθεσιμότητά μας να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε ακριβώς στο μοντέλο αυτό, όπως είναι την οικονομία της συνεργασίας και της δημιουργικότητας.

Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων: διατροφικές, τουριστικές, ενεργειακές και πληροφορικής,οι οποίες μέσα στο περιβάλλον αυτό διαπρέπουν στην κρίση.

Σκοπός μας είναι να δούμε πώς αυτό μπορεί να γίνει μαζικό και να δημιουργήσουμε πολλές ποιοτικές θέσεις εργασίας. Οπότε θα βοηθήσουμε, κύριε Υπουργέ, με όποιον τρόπο μπορούμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *