Το “στοίχημα” της βιωσιμότητας : Startup Live Athens #3

Όπως έχουμε πρόσφατα ήδη ανακοινώσει, το διήμερο 7-9 Ιουνίου 2013 αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την δική του επιχειρηματική ιδέα, το δικό του startup, με την συμμετοχή του στο Startup Live Athens .

Πρόκειται για ένα τριήμερο event επιχειρηματικότητας, το οποίο διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα και μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα σε επίδοξους νέους στο επιχειρείν, με λιγότερο ή περισσότερο ώριμες ιδέες να χτίσουν ομάδα και, με τις συμβουλές και την καθοδήγηση έμπειρων μεντόρων, να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους πλάνο ακόμη περισσότερο.

Σαφώς, η τελική τους παρουσίαση το απόγευμα της Κυριακής, θα καθορίσει και την ομάδα που θα ξεχωρίσει και θα ταξιδέψει σε μεγάλο αντίστοιχο event στην Ευρώπη, όπου αδράττοντας την ευκαιρία, θα μπορέσει να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την πραγμάτωση του στόχου της.

Η θεματική που έχει επιλεγεί από την ομάδα που φέτος διοργανώνει το Startup Live Athens, είναι η ‘’Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα’’. Για ποιόν λόγο όμως επιλέχθηκε το συγκεκριμένο θέμα, σε ποιους τομείς εστιάζεται η προσοχή και γιατί;

“Στην Ελλάδα του 2013 συνειδητοποιήσαμε σαν ομάδα ότι το κλειδί της επιτυχίας και συνεπώς μία από τις βασικότερες αιτίες της αποτυχίας πολλών επιχειρήσεων είναι η βιωσιμότητα”, μας λέει η Ειρήνη Παπαγιαννούλη, υπεύθυνη για την επικοινωνία του event και την κάλυψή του από τον τύπο. “Βλέπαμε πολλές προσπάθειες και επιχειρηματικές ιδέες με πολύ σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο να αναπτύσσονται αλλά όχι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι σκεφτήκαμε να εστιάσουμε στη βιωσιμότητα σαν θέμα για να στρέψουμε την προσοχή προς αυτήν την κατεύθυνση και να δείξουμε ότι πλέον είναι ανάγκη οι νέες επιχειρήσεις να έχουν ένα μακροπρόθεσμο οικονομικό πλάνο, αλλά ταυτόχρονα να αναπτύσσουν το ταλέντο τους, να δρουν βιώσιμα ως προς τους ανθρώπους τους, το περιβάλλον τους, την κοινωνία.

Οι πιο συγκεκριμένοι τομείς που θα εστιάσουμε φέτος είναι τομείς όπου πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει τον “χώρο” για επιχειρηματική δράση: αγροτική παραγωγή, τουρισμός, εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμός. Θέλουμε λοιπόν να δούμε άτομα με επιχειρηματικές ιδέες σε αυτούς τους τομείς, ενώ αντίστοιχα εμείς έχουμε βρει μερικούς από τους καλύτερους εκπροσώπους από τον κάθε χώρο για να παρέχουν στις ομάδες μας την αναγκαία υποστήριξη και καθοδήγηση.”

sula

Ρωτήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι περιμένουν οι φετινοί διοργανωτές από τους φετινούς συμμετέχοντες.

” Ιδέες που μπορούν να είναι βιώσιμες. Ιδέες φρέσκες, που μπορούν να ανταποκριθούν στα σημερινά δεδομένα και να δώσουν λύσεις” μας απάντησε ο Άγγελος Φυλλαδίτης, υπεύθυνος για τους μέντορες του event. ” Σαν ομάδα λοιπόν του StartUp Live Athens #3 θέλουμε να ενώσουμε διαφορετικές δυνάμεις και να φέρουμε κοντά ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά και υπόβαθρο. Εμπειρία, γνώση, πάθος, καινοτομία, όρεξη, δυναμισμός, ευαισθησία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι μπορούν να φέρουν νέα πνοή στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή. Δεν γίνεται λοιπόν παρά να ζητάμε αυτά τα χαρακτηριστικά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, χωρίς κανένα ηλικιακό κριτήριο.”

Κι όπως είναι αναμενόμενο, θελήσαμε να μάθουμε τι αποδοχή έχει από φοιτητές, αν αποτελούν target group για το event κι αν είναι για την οργανωτική ομάδα σημαντικό το πανεπιστήμιο να προωθεί την επιχειρηματικότητα ως επιλογή.

“Ανάμεσα στο κοινό του STARTUp Live Athens είναι κάθε χρόνο και φοιτητές, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς στόχος μας είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την επιχειρηματικότητα στην πράξη, να διαδράσουν με τον επιχειρηματικό κόσμο και να τους υποστηρίξουμε στην υλοποίηση των ιδεών τους”, σημειώνει η Μαργαρίτα Ιώβη, που ασχολείται με το Business Developement. “Έπειτα όλοι είμαστε φοιτητές και πρόσφατοι απόφοιτοι, οπότε δε θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε ένα event που να μη βρίσκεται κοντά στο φοιτητικό κοινό. Φυσικά σ’ αυτή τη στροφή των φοιτητών προς το «επιχειρείν» σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξουν τα Πανεπιστήμια, αφού ιδιαίτερα σήμερα στην Ελλάδα, η επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελεί λύση στην ανεργία, ενώ η καλλιέργεια επιχειρηματικού πνεύματος είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί κάθε κλάδος.”

Πόσο αποτελεσματική όμως ήταν η βοήθεια που παρείχαν οι προηγούμενες δύο διοργανώσεις? Που βρίσκονται τώρα οι ομάδες από τα προηγούμενα 2 events, έγινε η μετάβαση από ιδέα σε πραγματική επιχείρηση?

Η Ξένια Μαστροπέτρου, Organiser and Host του event μας απαντά : “Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μας να βλέπουμε τις ομάδες μας να προχωράνε μετά το event, γιατί αυτός είναι και ο πραγματικός μας στόχος, να διευκολύνουμε να γίνει το conversion από την ιδέα στην πράξη. Υπήρχαν ομάδες που εγκατέλειψαν την ιδέα τους μετά το event, διότι έκαναν ένα τεστ σε ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της αγοράς, πήραν αρνητικό feedback και κατάλαβαν ότι η ιδέα τους δεν είχε αντίκρισμα. Με χαρά, ομως, μαθαίνουμε ότι πολλές από τις ομάδες που ήρθαν με μία απλή ιδέα, τώρα έχουν ιδρύσει επιχείρηση και αυτή είναι η πλέον η απασχόλησή τους. Αξιοποιούν το δίκτυο που τους παρείχαμε κατά τη διάρκεια του Startup Live Athens και κάνουν σπουδαία πράγματα! “

Ρωτήσαμε τον Κωνσταντίνο Κουκο, Logistics Manager, να μας πει ποια θα ήταν η συμβουλή που πιθανότατα θα έδιναν οι ίδιοι σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχειρηματική ιδέα: “Δεν υπάρχει ένας οδηγός με συμβουλές για την επιτυχία στα start-ups. Ούτε οι σπουδαιότεροι επιχειρηματίες δεν μπορούν να δώσουν συμβουλές σε ομάδες που ξεκινούν δικές τους προσπάθειες. Αυτό που είναι όμως κοινό μυστικό επιτυχίας στα start-ups είναι η επίμονη ομαδική δουλειά, η κινητήριος δύναμη του πάθους για την ιδέα και η προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον μας και στους πόρους που διαθέτουμε ή θα ψάξουμε να βρούμε. Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά πλούσια από πόρους για αυτό θεωρω πως υπάρχει σίγουρα εύφορο έδαφος για δημιουργία. Το θέμα είναι αν οι εργάτες αυτού του εδάφους είναι αρκετά εργατικοί, αρκετά προσαρμοστικοί και αρκετά τολμηροί να επενδύσουν σε μια ιδέα ή να την αφήσουν με τη φράση “Το είχα σκεφτεί και εγώ αυτό κάποτε”.”

Και για να περάσουμε στα ..πρακτικά, κι αν κάποιος έχει κάποια ιδέα αλλά δεν ξέρει πως να την παρουσιάσει? Παρέχεται υποστήριξη ως προς αυτό?

“Φυσικά! Το απόγευμα της Πέμπτης 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ένα pitching training, στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι έχουν κάποια ιδέα και θα τους ενδιέφερε να την παρουσιάσουν την επόμενη ημέρα”, επισημαίνει η Βάσια Βασιλοπούλου, Delegates and Volunteers Manager. “Μέσα από το συγκεκριμένο workshop οι συμμετέχοντες θα μπορούν να μάθουν κάποια tips για μια επιτυχημένη παρουσίαση, τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα elevator pitch καθώς και τι πρέπει να προσέξουν σε αυτό. Καθ’όλη την διάρκεια του Startup Live Athens προσπαθούμε να παρέχουμε οποιαδήποτε αναγκαία υποστήριξη σε όλους τους συμμετέχοντες, ώστε να τους βοηθήσουμε όσο το δυνατόν στην καλύτερη ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους ιδέας.”

Σημαντικό είναι το έργο των κριτών των τελικών παρουσιάσεων για την ανάδειξη του τελικού νικητή, εκπρόσωπος του οποίου θα ταξιδέψει σε αντίστοιχη διοργάνωση στο εξωτερικό, αλλά και των επόμενων για τους οποίους πολύ αξιόλογα βραβεία έχουν προβλεφθεί. Ένας εξ αυτών πρόκειται να είναι ο κος Νικόλαος Μυλωνόπουλος,  Ph.DΑντιπρύτανης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο ALBA Graduate Business School. 

Ο Δρ. Ν.Α. Μυλωνόπουλος, όπως αναφέρουμε, είναι καθηγητής σε θέματα πληροφοριακών συστημάτων, ηλεκτρονικού επιχειρείν, στρατηγικής για την πληροφορική και outsourcing υπηρεσιών πληροφορικής. Η πρόσφατη έρευνά του επικεντρώνεται στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και στα συστήματα διαχείρισης γνώσης. Συνεργάζεται στενά με το Center of Advanced Learning Technologies στο INSEAD (Γαλλία) για την ανάπτυξη προχωρημένων συστημάτων προσομοίωσης για την ανάπτυξη σύνθετων δεξιοτήτων διαχείρισης αλλαγών, συνεργασίας και λήψης σύνθετων αποφάσεων. Διδάσκει αυτά τα θέματα με χρήση προσομοίωσης σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών απ’ο την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει πτυχίο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής απο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτορικό απο το Warwick Business School (Αγγλία). Εχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Warwick Business School, στο Business School του Loughborough University, και στο Birkbeck College (University of London). Από το 2001 είναι Επισκέπτης Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Bordeaux School of Management (Γαλλία).

 Στο ALBA Graduate Business School έχει την επιστημονική διεύθυνση των τμημάτων εφαρμοσμένης έρευνας (Applied Research and Innovation Projects) και πληροφορικής. 

MYLONOPOULOS2012

Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, όπως τα Communications of the ACM, International Journal of Electronic Commerce, Electronic Markets, International Transactions in OR, Journal of the OR Society, British Journal of Management, Knowledge and Process Management. Διατελεί κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Έχει επιμεληθεί τρία επιστημονικά συγγράμματα, ενώ έχει συνδιοργανώσει δύο μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία.  Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στις περιοχές της τηλεματικής, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της ηλεκτρονικής μάθησης, του mobile commerce, των κοινωνικοοικονομικών επιστημών, της προσομοίωσης και έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά απο αυτά. Επίσης, έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος με μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την αναμφίβολα εξαιρετικά σημαντική εμπειρία του, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, θα κληθεί να αξιολογήσει τις ιδέες και την πρόοδό τους μέσα στο τριήμερο, να ασκήσει εποικοδομητική, παραγωγική κριτική με σκοπό να βοηθήσει τις ομάδες να κάνουν το επόμενο βήμα τους. Ποιος δεν θα ήθελε, στα πρώτα του βήματα, να έχει “πρόσβαση” σε ανθρώπους με τόση γνώση και εμπειρία?

Υπενθυμίζουμε πως οι ιδέες που θα υποβληθούν θα πρέπει αυτή την φορά να “αγκαλιάζουν” τομείς όπως εκπαίδευση, υγεία, τουρισμός, αγροτική οικονομία και πολιτισμός. 

Πιστεύουμε πως  αποτελεί μια σημαντική εμπειρία για εκείνους που βρίσκονται στα πρώτα του βήματα ή αναζητούν την ιδανική ομάδα για να ξεκινήσουν με την επιχειρηματική ιδέα που σκέφτονται ή έχουν ήδη σχεδιάσει, καθώς τόσο οι μέντορες όσο και οι κριτές που θα παρευρίσκονται στην εκδήλωση, αλλά και το γενικότερο περιβάλλον και η δικτύωση που θα αναπτυχθεί, θα έχει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη και υλοποίηση των ιδεών τους.

Υπάρχουν λοιπόν ακόμα κάποιες διαθέσιμες αιτήσεις, μπορείτε να δηλώσετε την συμμετοχή σας εδώhttp://startuplive.in/athens/3/registration/

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Βάσια Βασιλοπούλου, στο vasia.vasilopoulou@startuplive.in .

Εμείς θα είμαστε εκεί!

Εσείς?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *